Składniki
- kostka masła (wyciągniętego wcześniej z lodówki)
- 2 i 1/2 szklanki cukru
- 4 duże jajka
- 1 żółtko
- 4 szklanki mąki uniwersalnej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 szklanki śmietany 18%
- 6 łyżek soku z cytryny
- 3 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 3 łyżeczki roztartego świeżego rozmarynu
Lukier:
- 2 opakowania serka śmietankowego (400 dag)
- 8 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 2 i 1/4 łyżeczki soku z cytryny
- Opcjonalnie: kandyzowane gałązki cytryny i rozmarynu
Wskazówki
- Rozgrzej piekarnik do 180°. W dużej misce zetrzyj masło i cukier na jasną i puszystą masę (około 5 minut). Dodaj pojedynczo jajka i żółtko, dobrze ubijając po każdym dodaniu
- W osobnej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę; dodaj do ubitej masy na przemian ze śmietaną, dobrze ubijając po każdym dodaniu.
- W moździerzy rozrób świeży rozmaryn, skórkę i sok z cytryny. Dodaj do masy.
- Do nasmarowanej oliwą formy (okrągła 27 cm) przelej masę. Piecz aż brzegi zaczną się brązowieć, 75-90 min (do suchego patyczka). Zostaw na 10 min w piekarniku przed wyjęciem. Następnie zostaw ciasto do ostygnięcia na pół godziny.
LUKIER:
- W dużej misce ubić serek śmietankowy na puszystą masę. Dodać cukier puder, skórkę z cytryny i sok; ubijaj, aż masa będzie gładka.
- Rozłóż lukier na wierzchu i bokach ciasta. Dodatkowo można udekorować kandyzowaną cytryną i rozmarynem J Bądź tym czego dusza zapragnie. Żeby lukier rozłożył się lepiej na cieście, nałóż jedna warstwę, włóż do lodówki żeby lukier lekko stwardniał i nałóż drugą warstwę.
* można też ściąć przypieczony wierzch ciasta, obsmarować lukrem a resztkami wyczyścić miskę po lukrze! Myślę, że dzieciaki będą zachwycone ;)