Babka cytrynowo- rozmarynowa

Składniki

  • kostka masła (wyciągniętego wcześniej z lodówki)
  • 2 i 1/2 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 3 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 3 łyżeczki roztartego świeżego rozmarynu

Lukier:

  • 2 opakowania serka śmietankowego (400 dag)
  • 8 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 2 i 1/4 łyżeczki soku z cytryny
  • Opcjonalnie: kandyzowane gałązki cytryny i rozmarynu

Wskazówki

  • Rozgrzej piekarnik do 180°. W dużej misce zetrzyj masło i cukier na jasną i puszystą masę (około 5 minut). Dodaj pojedynczo jajka i żółtko, dobrze ubijając po każdym dodaniu
  • W osobnej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę; dodaj do ubitej masy na przemian ze śmietaną, dobrze ubijając po każdym dodaniu. 
  • W moździerzy rozrób świeży rozmaryn, skórkę i sok z cytryny. Dodaj do masy.
  • Do nasmarowanej oliwą formy (okrągła 27 cm) przelej masę. Piecz aż brzegi zaczną się brązowieć, 75-90 min (do suchego patyczka). Zostaw na 10 min w piekarniku przed wyjęciem. Następnie zostaw ciasto do ostygnięcia na pół godziny.

LUKIER:

  • W dużej misce ubić serek śmietankowy na puszystą masę. Dodać cukier puder, skórkę z cytryny i sok; ubijaj, aż masa będzie gładka.
  • Rozłóż lukier na wierzchu i bokach ciasta. Dodatkowo można udekorować kandyzowaną cytryną i rozmarynem J Bądź tym czego dusza zapragnie. Żeby lukier rozłożył się lepiej na cieście, nałóż jedna warstwę, włóż do lodówki żeby lukier lekko stwardniał i nałóż drugą warstwę.
    * można też ściąć przypieczony wierzch ciasta, obsmarować lukrem a resztkami wyczyścić miskę po lukrze! Myślę, że dzieciaki będą zachwycone ;)