W każdej ciąży borykałam się z anemią... Sprawdzony przepis na sok z buraka mojej mamy- czyli Babci Krysi, za każdym razem okazywał się dla mnie niezawodny i co ważne: bardzo skuteczny :)
Ja, również tak jak moja mama, chcę się z Tobą podzielić moim przepisem na sok z kiszonych warzyw. To nie tylko cudowny napój każdej ciężarnej, ale świetny środek na odporność dla Twoich dzieci w okresie grypowym i przeziębieniowym.
SKŁADNIKI:
1. Burak (3-4 szt.)
Wbrew temu co się mówi i pisze, burak wcale nie zawiera w sobie tak dużo żelaza :) Warzywo to, dzięki zawartym w sobie barwnikom, uważane jest za bardzo silny przeciwutleniacz. Zwiększa przyswajanie tlenu przez komórki i wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek. Co więcej buraki, dzięki zawartym w sobie betacyjanom, uważane są za skuteczny środek w profilaktyce nowotworowej. Te organiczne związki chemiczne, które nadają burakom charakterystyczną czerwono- fioletową barwę, zmniejszają kruchość naczyń czy obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Warto również zauważyć, że buraki są doskonałym źródłem potasu ( 2 buraki = ok. 530 mg potasu), magnezu, wapnia i ważnego w okresie ciąży kwasu foliowego.
2. Czosnek ( 4-5 ząbków)
Czosnek od bardzo dawna, uznawany jest za domowy środek wzmacniający odporność. Niektórzy nawet, nazywają go: "naturalnym antybiotykiem". Czosnek poprzez zawartość dużej ilości antyoksydantów, działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Aby wydobyć z czosnku ważne składniki zdrowotne, należy go koniecznie pokroić lub rozgnieść. To co jest warte uwagi to fakt, że czosnkowi przypisuje się właściwości przeciwzakrzepowe. W miarę regularne spożywanie czosnku, korzystnie wpływa na układ krążenia, uelastyczni naczynia i zmniejszy zmiany miażdżycowe.
3. Marchewka ( 2-3 sztuki)
Marchew była znana już w starożytności, jednak jej świetność przypada na XVI wiek. Czy wiesz, że obecnie znanych jest około 60 odmian marchwi? Dokładnie, tak! Każda z nich różni się od siebie smakiem i wyglądem. Warzywo jest łatwo dostępne, niedrogie i co najważniejsze- ma wiele właściwości odżywczych. Przede wszystkim zawiera ważny dla naszej cery beta-karoten (prowitaminę A). Powszechne znane jest stwierdzenie, że marchew działa zbawiennie na nasz wzrok. Tzw: "kurza ślepota" może wystąpić podczas niedoboru, właśnie witaminy A.
Regularne spożywanie marchwi poprawia pamięć, koncentracje, stan naszych włosów, cery i paznokci. Marchew znajduje się w gronie najbardziej polecanych warzyw dla kobiet w ciąży i dzieci. Możemy je podawać naszym pociechom już od szóstego miesiąca życia.
4.Lubczyk i natka pietruszki ( Po jednej gałązce)
Uwielbiam lubczyk :) i jak tylko mam możliwość dodaje go do swoich potraw. Ma charakterystyczny zapach i posmak. Przez niektórych nazywany potocznie "Maggi". Od wieków lubczyk znany był jako lekarstwo o właściwościach moczopędnych i wiatropędnych- polecany przy problemach z kamieniami nerkowymi. Zioło to jest również stosowane na kłopoty z drogami oddechowymi ( działa wykrztuśnie)
Natki pietruszki chyba nikomu nie trzeba zbytnio przedstawiać :) W 100 jej gramach jest około 5 mg żelaza i 177 mg witaminy C. Ponadto posiada właściwości odkwaszające oraz wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Warto jednak pamiętać, aby nie przesadzać zbytnio z pietruszką w okresie ciąży, ponieważ zawiera ona duże ilości kwasu szczawiowego, który może się krystalizować i powodować powstanie kamieni nerkowych.
5. Dwa liście laurowe, trzy ziarenka ziela angielskiego i goździk
PRZYGOTOWANIE:
- Umyj dokładnie wszystkie warzywa i zioła. Duży słój najlepiej wyparzyć przed użyciem.
- Zagotuj wodę z solą. Ostudź i wrzuć do niej liść laurowy, ziele i goździk.
- Obierz warzywa i pokrój. Dodaj lubczyk i zieloną pietruszkę.
- Zalej wszystko ostudzoną wodą z ziołami, tak aby zakrywały całość. To bardzo ważne, bo w przeciwnym razie zacznie pleśnieć!
- Tak przygotowany słój nakryj gazą i talerzykiem. Odstaw w zaciemnione miejsce. Sok można pić po około 4 dniach. Najlepiej przelać do butelki z zakrętką lub innego naczynia. Całość wstaw do lodówki. Pij sok po pól szklanki dziennie.
- Żyj zdrowo! :)