Ciasto Lilac

SKŁADNIKI

na ciasto:

  • 240 g mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka

na lukier:

  • sok z cytryny
  • cukier puder
  • opcjonalnie: skórka z cytryny
  • świeże kwiaty bzu do dekoracji

Rozgrzej piekarnik do 270 stopni. Tortownice 22 cm wysmaruj oliwą i posyp mąką.

Przesiej suche składniki do miski. Mokre składniki wymieszaj w drugiej misce. Dodaj mokrą mieszaninę do suchej mieszanki i mieszaj do połączenia. (opcjonalnie: dodaj garść świeżych kwiatów bzu).

Wymieszane ciasto rozłóż równomiernie w tortownicy. Piecz na środkowej półce 20-25 min (do suchego patyczka).

LUKIER: wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny (opcjonalnie: skórka starta z cytryny) i rozłóż na wystudzonym cieście. Możesz do dekoracji posypać kwiatkami bzu.

OPCJA NA POLEWĘ NR 2:

Możecie również wykorzystać do tego różany sos, świetnie komponuje się z ciastem. Przepis znalazłam na onet gotowanie.

  • 5 dag masła
  • 1 łyżeczka tartej bułki
  • 0,3 l czerwonego wina
  • sok z połowy cytryny
  • powidło z dzikiej róży

W rondelku roztapiamy masło, zarumieniamy tartą bułkę, wlewamy wino, zagotować. Dodajemy do sosu sok z cytryny i przecieru z róży (tyle by potrawa stała się odpowiednio gęsta).

SMACZNEGO! :)