SKŁADNIKI
na ciasto:
- 240 g mąki uniwersalnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- skórka z 1 cytryny
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 jajka
na lukier:
- sok z cytryny
- cukier puder
- opcjonalnie: skórka z cytryny
- świeże kwiaty bzu do dekoracji
Rozgrzej piekarnik do 270 stopni. Tortownice 22 cm wysmaruj oliwą i posyp mąką.
Przesiej suche składniki do miski. Mokre składniki wymieszaj w drugiej misce. Dodaj mokrą mieszaninę do suchej mieszanki i mieszaj do połączenia. (opcjonalnie: dodaj garść świeżych kwiatów bzu).
Wymieszane ciasto rozłóż równomiernie w tortownicy. Piecz na środkowej półce 20-25 min (do suchego patyczka).
LUKIER: wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny (opcjonalnie: skórka starta z cytryny) i rozłóż na wystudzonym cieście. Możesz do dekoracji posypać kwiatkami bzu.
OPCJA NA POLEWĘ NR 2:
Możecie również wykorzystać do tego różany sos, świetnie komponuje się z ciastem. Przepis znalazłam na onet gotowanie.
- 5 dag masła
- 1 łyżeczka tartej bułki
- 0,3 l czerwonego wina
- sok z połowy cytryny
- powidło z dzikiej róży
W rondelku roztapiamy masło, zarumieniamy tartą bułkę, wlewamy wino, zagotować. Dodajemy do sosu sok z cytryny i przecieru z róży (tyle by potrawa stała się odpowiednio gęsta).
SMACZNEGO! :)